Těhotenství začíná oplodněním, což je okamžik, kdy spermie spojí svou genetickou informaci s vajíčkem. Nicméně, lékařsky je začátek těhotenství datován od prvního dne poslední menstruace (LMP – Last Menstrual Period). Tento způsob výpočtu dává těhotenství délku přibližně 40 týdnů, přestože skutečné oplodnění obvykle nastává asi dva týdny po začátku poslední menstruace.

Zde je stručné shrnutí klíčových momentů na začátku těhotenství:

  1. Poslední menstruace (LMP): Lékaři obvykle počítají začátek těhotenství od prvního dne poslední menstruace. Tento datum se používá k odhadu termínu porodu.
  2. Ovulace: Přibližně 14 dní po prvním dni poslední menstruace dochází k uvolnění vajíčka z vaječníku (ovulace). Tento proces se může lišit v závislosti na délce menstruačního cyklu jednotlivé ženy.
  3. Oplodnění: K oplodnění dochází, když spermie vstoupí do vejcovodu a spojí se s vajíčkem. To se obvykle stává během 12-24 hodin po ovulaci.
  4. Implantace: Oplodněné vajíčko cestuje dolů vejcovodem a zahnízdí se do děložní stěny. Tento proces trvá přibližně 6-12 dní po oplodnění.
  5. Produkce hCG: Po implantaci začne oplodněné vajíčko produkovat hormon hCG (lidský choriový gonadotropin), který je základem pro většinu domácích těhotenských testů.

V praxi proto může být časný nástup těhotenství trochu abstraktní, protože první dva týdny jsou počítány ještě před skutečným oplodněním. Pokud máte podezření, že jste těhotná, těhotenské testy obvykle fungují nejspolehlivěji až po zmeškání menstruace, což je asi čtyři týdny od LMP. Pro potvrzení těhotenství a další kroky se vždy doporučuje navštívit lékaře.