Vaše těhotenství nabírá reálné kontury, vše je najednou takové opravdové a živé, pohyby děťátka, tlukot srdíčka a nejúžasnější věc, že ​​vás může dobře slyšet. Vás a ostatní známé hlasy, hudbu a všechny zvuky z okolí si uchovává a budou jeho záchytným bodem představujícím jistotu a bezpečí po jeho příchodu na svět.

Zatímco vy plánujete jak si zpříjemnit své dny, v bříšku nadále probíhá strhující seriál zdokonaľovacích změn. Miminko se zvětšuje a jeho rozměry jsou přibližně 24 cm a 380 g.

Vzpomínali jsme, že děťátko už všechno slyší! Směle se mu proto mluvte co nejčastěji, pouštějte mu oblíbené skladby a zároveň jej chraňte před nepříjemných hlukem.

Maličké tělíčko začíná produkovat bílé krvinky, které jsou součástí imunitního systému a významně se podílejí na boji s infekcí a nemocemi. Miminko má stejně vyvinutý krevní oběh a své vlastní červené krvinky.

Bdělé a spánkové fáze děťátka jsou stále více organizované. Některé výzkumy v tomto směru naznačují, že miminko si utváří jakési „vnitřní hodinky“ na sladění s vnějším světem ještě v děloze. Vaše stravování, odpočinek a také míra světla a hluku mu poskytuje vodící signály, podle kterých se i samo zpráva. Občas si však „zašpásovat“ a je nejaktivnější právě večer, když vám se chce spát.

Mění se také vzhled pokožky, která se stává méně průhlednější. Jinak je miminko velmi aktivní, stále má v bříšku dostatek místa na to, aby se do sytosti „vyzvŕtalo“. Má již zcela vyvinutý jazýček a dokáže ho i vypláznout. Prstem se občas poškrábe po bradě nebo po nose.

Děťátko si začíná ukládat stále více tuku a tím poroste i vaše váha. Během následujících deseti týdnů přiberete asi polovinu toho, co během celého těhotenství.

Jak se cítí nastávající maminka?

Pokud vás náhodou přepadnou negativní myšlenky ohledně vašeho nového image (přibírání, kila „navíc“, rostoucí bříško) hoďte je za hlavu a udělejte si radost, byť i maličkostí. Toto je správná chvíle, abyste nosily jako královna, s hlavou nahoře a úsměvem na rtech. Ve vašem nitru se rodí nová krásná bytost a to se nevidí každý den …

Kosmetika

Pokud máte čas a chuť na wellness „aktivity“, opět pozor! Žádné horké lázně, vířivky, sauny, studená voda, … Stejně si dejte pozor na styk s různými chemickými látkami u kadeřnice, či kosmetičky. Dejte přednost přírodním přípravkům.

Na první pohled se může zdát, že těhotenství s sebou přináší mnoho omezení. Inu, je to pravda, ale co bychom neudělali pro zdraví svého děťátka? Přesto je možné vymyslet něco, co vám tyto neopakovatelné chvíle zpříjemní.

3D ultrazvuk

V tomto období těhotenství je totiž ideální čas na trojrozměrný speciální ultrazvuk vašeho děťátka. Jeho výjimečnost spočívá v krásném fotorealistickém zobrazení plodu v děloze. Máte jedinečnou možnost plasticky vidět tvářičku děťátka, jeho mimiku, pozorovat pohyby plodu, nožky, ručky, co právě v dané chvíli dělá, slyšet jeho srdíčko, …

3D ultrazvuk je o to vzácnější, že celé vyšetření, jakož i časový záznam je možné nahrát na DVD a uchovat jako neopakovatelnou památku na celý život. Nejvhodnější záznam plodu je v období od 10. – 14. týdne a později od 17. – 23. týdne těhotenství.

Po 24. týdnu je kvalita vyšetření omezena velikostí plodu a jeho zmenšeného volného prostoru. Ultrazvuk je nadstandardní službou, proto ho zdravotní pojišťovna nehradí. Zaplatit si ho musíte sami. Doporučení vašeho lékaře není nutné, ale je třeba se předem objednat.