Méně známé příznaky těhotenství!

Mezi nejznámější příznaky těhotenství patří vynechání menstruace. No kromě tohoto signálu může žena zjistit, že je těhotná i podle mnoha jiných signálů. A některé z nich vůbec nejsou až tak známé. Jaké neobvyklé příznaky těhotenství se mohou objevit?

1. Výkyvy nálad Občas jsme náladové všechny. A některé ženy pravidelně každý měsíc před nebo během menstruace zažívají výrazné výkyvy nálad. Pokud je vaše nálada jako na houpačce, může to však znamenat i těhotenství. Pokud se přistihnete, že šíleně křičíte na svého manžela, protože zapomněl koupit sáčky do koše, nebo se rozpláčete i při bláznivé komedii či reklamě na šampon, může za tím být skutečně i těhotenství. Na svědomí to mají, jak jinak, těhotenské hormony.

2. Intuice Některé ženy říkají, že cítili, že jsou těhotné prakticky hned po početí. Je to jakási ženská či mateřská intuice. Možná i vy jste měli po „onom plodném“ milovaní pocit, že „teď se to stalo“ a ono to tak opravdu bylo. Nebo se často stane, že to na vás uvidí vaše babička či máma dříve, než byste vůbec měli tušení, že můžete být těhotná. Říká se, že těhulky vyzařují kolem sebe jakousi zvláštní záři a někteří lidé jsou schopni ji vnímat.

3. Menstruační křeče Jistě, menstruační křeče určitě nepatří k typickým těhotenským příznakům, no bolesti a křeče v bříšku mohou skutečně znamenat těhotenství. Zřejmě jde o fakt související se sestupem vajíčka v děloze.

Danka si vzpomíná: „Snažili jsme se o miminko několik měsíců bez úspěchu. Když jsem čekala další menstruaci, pociťovala jsem bolesti v břiše a čekala jsem, že už-už se spustí krvácení. Křeče v podbřišku nebyly nějak silné, ale velmi podobné těm, které jsem zažívala každý měsíc před menstruací. Tentokrát ale menstruace nepřišla, a když mi zpoždění několik dní, udělala jsem si test. Byl pozitivní. “

4. Únava Velmi častým a přitom ne až takovým známým prvním signálem těhotenství může být i zvýšená únava. I když si dopřejete dostatek spánku, cítíte se neskutečně unavená a usnuli byste i na pracovním stole? Pak je možno za vaší únavou opravdu těhotenství. Prudké hormonální změny, které probíhají v těle ženy v prvních dnech a týdnech těhotenství, jsou pořádně vyčerpávající a únava je důsledkem těchto změn.

5. Nechuť k oblíbeným jídlům „Při všech třech těhotenstvích jsem hned od začátku nemohla ani cítit kávu, přestože jsem ji každé ráno pila. Bylo to divné, z ničeho nic mi přestala chutnat, nemohla jsem se na ni ani podívat. Nesnesla jsem také vůni svého oblíbeného parfému, musela jsem ho přestat používat, protože mě z té vůně napínal. Pokaždé za to mohlo začínající těhotenství, „říká trojnásobná maminka Vierka. Nechuť k vaším jinak oblíbeným jídlům či nápojům, jakož i chuť na určité neobvyklé potraviny, mohou být tedy signálem, že ve vás roste nový život.

6. Nepříjemné pachy Často budoucí maminky zažívají i odpor k určitým vůním – ať už jde o parfém, aviváž nebo vůni nějakého krému či jiného kosmetického přípravku. Mnoho žen také uvádí, že nemohli cítit chuť zubní pasty v ústech nebo peprmintové žvýkačky. Pokud se u vás takové příznaky objeví z ničeho nic, je třeba zohlednit i možné těhotenství.

7. Citlivé prsa a tmavší bradavky Citlivost prsou patří k poměrně známým a častým těhotenským signálem. Některé ženy si ho však často zaměňují za součást premenstruačního syndromu, kdy také dochází k bolestivosti a citlivosti prsů. Je to však skutečně jeden z častých úkazů vyplývajících z těhotenství. Může být pro vás nepříjemný jakýkoli dotyk na prsou (ať už od partnera nebo třeba i dotek oblečení či podprsenky) a lze také pozorovat ztmavnutí a zvětšení prsních bradavek, což také souvisí s hormonálními změnami probíhajícími v těle těhotné ženy.

Raději vždy opatrně

Každá žena je jiná a je tedy přirozené, že každá může mít jiné příznaky těhotenství. Pokud však máte nějaké zvláštní příznaky a víte, že můžete být těhotná, je určitě vždy dobré myslet na možné těhotenství. Některé ženy totiž například na bolesti břicha před menstruací běžně užívají léky proti bolesti, což je v těhotenství nebezpečné a je všeobecně známo, že je třeba se vyhýbat lékům.